- Aeolidiella sanguinea , (Norman, 1877)

Length

Tot ca. 46 mm.

Karakteristieke kenmerken

Lange cnidosac vult ongeveer het derde bovenste deel van de grotere voorste cerata, soms tot driekwart van de lengte van de kleinste voorste cerata.  Wit pigment op rhinoforen en koptentakels slechts op bovenste kwart tot aan top.Geen kleine oranje punt op uiterste top van rhinoforen.

Andere kenmerken

Lengte tot 46 mm. Lichaam robuust en breder dan de smallere voet. Brede voorzijde van voet met hoeken die spits uitsteken. Voorzijde kop ingesneden, met twee lobben. Rhinoforen enigszins gerimpeld en iets korter dan gladde koptentakels. Cerata met spitse punt in tot tenminste 20 gepaarde dwarsrijen met tot tenminste 14 cerata per rij per zijde. Cerata voor rhinoforen alleen op zijkant van kop.

Te verwarren met

Kleine - en Gekraagde vlokslak.

Kleur

Lichaam grijswit met een duidelijke oranje waas op kop en rug. Cerata inhoud groenbruin, bruin tot oranje, en is waarschijnlijk afhankelijk van het voedsel. Cerata, voet en rug met zeer kleine witte pigmentvlekjes. Cerata zonder witte pigmentkap, de cnidosac is in top van cerata onderhuids zichtbaar.

Eikapsel

Lijkt op eikapsel van Kleine vlokslak. Maar bij Verborgen vlokslak is de lange dunne snoer vaker ingesnoerd en veel slordiger in een minder duidelijke linksgewonden spiraal afgezet.Kleine zeeanemonen: o.a. Slibanemoon en mogelijk ook Golfbrekeranemoon e.a.a soorten

Seizoen-trends

De sporadische Nederlandse waarnemingen hoofdzakelijk van juni tot september.

Verspreiding Nederland

Zeldzaam. Sinds 2013 uitsluitend in westelijke Oosterschelde aangetroffen. In 2018 een paar keer waargenomen bij Plompe Toren.

Verspreiding Europa

Weinig info. Vooral bekend van Ierland en enkele waarnemingen van elders langs de Britse Eilanden en Franse westkust.

More information

Taxanomie details Aeolidiella sanguinea op World Register of Marine Species
Verborgen vlokslak
Verborgen vlokslak
Eggs
Verborgen vlokslak
Foodname (Scientific): Kleine Actinaria
Verborgen vlokslak
Total observations per year
Total observations
Divespots