- Alderia modesta , (Lovén, 1844)

Length

Tot ca. 12 mm.

Karakteristieke kenmerken

Geen rhinoforen en geen koptentakels. Met cerata: maximaal 7 schuine dwarsrijen met 2-6 enigzins gezwollen korte cerata per rij.

Andere kenmerken

Lengte tot 12 mm, hier meestal niet groter dan 5 mm. Lengte:breedte verhouding circa 3:1. Mondhoeken soms iets afgerond. Voorrand van de kop met twee kleine lobben. Ogen liggen in een lichter gekleurd veld. Geen cerata op het voorste en centrale deel van rug. De soort pulseert met de cerata.

Te verwarren met

Onmiskenbaar

Kleur

Transparant bruin, groen of geel, met meer of minder zwarte, bruine, donkergroene of witte vlekjes. De middendarmkliervertakkingen zijn groen en door de huid in de cerata zichtbaar.

Eikapsel

Eenvoudig te herkennen dunne, lange kralenketting, met omgebogen U-vormige lussen. Wordt afgezet in een meestal geordende linksgewonden spiraal op of in de buurt van het voedsel. Per kraaltje tot ca. 250 embryo's en tot ca. 160.000 per eikapsel.Nopjeswier Vaucheria

Seizoen-trends

Dieren en eikapsels zijn het gehele jaar aangetroffen. Minder tijdens strenge vorstperiodes en warme droge zomers.

Verspreiding Nederland

Lokaal algemeen op schorren en kwelders in Zeeland en het Waddengebied. Boven de hoogwaterlijn. Wordt in strenge winters soms net onder de laagwaterlijn in de wierzone aangetroffen. Sinds 1880 in Nederland aangetroffen.

Verspreiding Europa

Van Noord-Noorwegen, Baltische zee, Britse eilanden tot de Franse Atlantische kust.

More information

Taxanomie details Alderia modesta op World Register of Marine Species
Kwelderslak
Kwelderslak
Eggs
Kwelderslak
Foodname (Scientific):
Kwelderslak
Total observations per year
Total observations
Divespots