- Doto coronata , (Gmelin, 1791)

Length

Tot ca. 15 mm.

Karakteristieke kenmerken

Rode pigmentvlekjes op rug aan basis van cerata. Op bijna alle wratten, inclusief alle eindstandigen, een forse centrale rode pigmentpunt. Vaak grote pigmentclusters in oksels van cerata.

Andere kenmerken

Lengte tot 15 mm. Voorkant van kop is plat en heeft een enigszins vierkante vorm. Lange, gladde rhinoforen in wijd uitlopende schede. Cerata 5-8 paar, druiventrosvormig, met 3-4 cirkelronde rijen van weinig uitstekende wratten. Geen cerata op de kale staart.

Te verwarren met

Meerdere andere soorten kroonslakken. Zie ook de soortpagina van Roodgevlekte kroonslak-complex.

Kleur

Lichaam is witgeel tot wit, enigszins tranaparant met karmozijnrode of roodbruine pigmentvlekken. De inhoud van de cerata is lichtbruin, wit of roze. Veel rode pigmentvlekken op kop en rug.

Eikapsel

Een voor kroonslakken karakteristiek wit lint dat opgevouwen als een harmonica tegen hoofdas van het voedsel wordt afgezet. Met tot ca. 35.000 eitjes. Eisnoeren zijn hier vooral tussen april en december aangetroffen.Diverse hydropoliepen. In de Oosterschelde wordt de soort m.n. op Zeecypres en Ruwe zeeborstel aangetroffen.

Seizoen-trends

Dieren kunnen het gehele jaar worden waargenomen met een piek van april tot september.

Verspreiding Nederland

De meest algemeen voorkomende kroonslak in de Nederlandse kustwateren. Soms algemeen in de centrale Oosterschelde. Verder langs de gehele kust en in de Noordzee. Is afgebeeld in Bomme, 1769.

Verspreiding Europa

Van IJsland tot in de westelijke Middellandse Zee.

More information

Taxanomie details Doto coronata op World Register of Marine Species
Roodgevlekte kroonslak
Roodgevlekte kroonslak
Eggs
Roodgevlekte kroonslak
Foodname (Scientific): Hydrozoa: Sertularia cupressina e.a. species
Roodgevlekte kroonslak
Total observations per year
Total observations
Divespots