- Dendronotus europaeus , Korshunova, Martynov, Bakken & Picton, 2017

Length

Tot ca. 10 cm, zelden tot 18 cm.

Pas op

Deze soort is in 2017 opgesplitst in Kleine (Dendrontus frondosus) en Grote boompjesslak (Dendrontus europaeus). Daardoor is er nu nog maar weinig bekend over de exacte geografische verspreiding en ecologie van beide soorten in Nederland en elders. Zie ook de soortpagina van het Boompjesslak-complex!

Karakteristieke kenmerken

Groter dan 8 cm. Met onregelmatig vertakte cerata in 2 lengte rijen. Onregelmatig vertakte aanhangels op voorrand van de kop.

Andere kenmerken

Lengte tot 10 cm en incidenteel tot 18 cm. Externe anatomie als bij Kleine boompjesslak. Rinoforen in een hoge schede met franjevormige aanhangsels op de rand die boven rhinoforen uitsteken. Top is enigszins verbreed en bezet met lamellen. Tot 7 of meer paar meervoudig vertakte cerata (meer dan bij Kleine boompjesslak), op lengte-plooien op zijkanten van lichaam.

Te verwarren met

Dieren kleiner dan 8 cm zijn waarschijnlijk niet te onderscheiden van Kleine boompjesslakken. Dieren zonder bruin pigment kunnen verward worden met Dendronotus lacteus die nog niet in Nederlandse wateren is aangetroffen.

Kleur

Basiskleur is semi-transparant grijswit met bruine tot roodbruine vlekken en strepen. Soms ontbreken deze en zijn dieren bijna wit tot geel.

Eikapsel

Dik geleiachtige witte, soms roze, snoer met een onregelmatige golvende structuur die slordig om het voedsel wordt afgezet. Tot ca. 30.000 eitjes per snoer.Hydropoliepen: Penneschaft en Gorgelpijppoliep

Seizoen-trends

Dieren kunnen het gehele jaar aangetroffen worden, met een piek in mei-juli.

Verspreiding Nederland

Algemeen, op alle dieptes, in vooral de westelijke Oosterschelde, Westerschelde, zelden in het Grevelingenmeer. Ook bij Den Helder en Texel  en op wrakken in de Noordzee. In Bomme, 1773, wordt een Boompjessslak afgebeeld.

Verspreiding Europa

Waarschijnlijk van Spitsbergen, IJsland, Noorwegen tot de zuidelijke Atlantische kust van Frankrijk.

More information

Taxanomie details Dendronotus europaeus op World Register of Marine Species
Grote boompjesslak
Grote boompjesslak
Eggs
Grote boompjesslak
Foodname (Scientific): Hydrozoa: Tubularia indivisa en Ectopleura larynx
Grote boompjesslak
Total observations per year
Total observations
Divespots