- Doto coronata-complex , n.a.

Length

Tot ca. 15 mm

Karakteristieke kenmerken

Kleine slak met druiventrosachtige cerata in 2 lengte rijen op richels op zijkanten van lichaam. Smalle vingervormige gladde rhinoforen in een schede met gladde rand.

Andere kenmerken

Met uitzondering van Trage kroonslak, Zeespriet-kroonslak, Veelstippige kroonslak en Zeerasp-kroonslak zijn resterende Nederlandse soorten kroonslakken onderwater of op foto lastig tot onmogelijk van elkaar te onderscheiden.Alle niet met zekerheid gedetermineerde kroonslakken en hun eikapsels kunnen worden geregistreerd als behorende tot het Roodgevlekte kroonslak-complex. Voor deze naam is gekozen omdat de Roodgevlekte kroonslak in de Nederlandse kustwateren veel vaker aangetroffen wordt dan andere soorten.

Te verwarren met

Onmiskenbaar als een kroonslak.

Kleur

Lichaam semi-transparant wit tot grijs. Lichaam en alle uitsteeksels, incl. cerata, variabel gevlekt met zwarte, rode of paarsrode vlekjes.

Eikapsel

Een voor de kroonslakken karakteristiek wit lint dat opgevouwen als een harmonica tegen hoofdas van het voedsel wordt afgezet. Eisnoeren van de diverse soorten kroonslakken zijn niet van elkaar te onderscheiden.Diverse hydropoliepenDiverse soorten struikvormige hydropoliepen.

Seizoen-trends

Kunnen het gehele jaar aangetroffen worden met een piek in voorjaar tot najaar.

Verspreiding Nederland

Kunnen, met uitzondering van Grevelingenmeer en Veerse Meer, langs de gehele Nederlandse kust en in Noordzee aangetroffen worden.

Verspreiding Europa

Langs gehele Europese westkust tot in Middellandse Zee.

More information

Taxanomie details Doto coronata-complex op World Register of Marine Species
Roodgevlekte kroonslak-complex
Roodgevlekte kroonslak-complex
Eggs
Roodgevlekte kroonslak-complex
Foodname (Scientific): Hydrozoa
Roodgevlekte kroonslak-complex
Total observations per year
Total observations
Divespots