- Coryphella verrucosa , (Sars M., 1829)

Length

Tot ca. 35 mm.

Karaktersitieke kenmerken

Lichaam en kop semi-transparant wit. Middendarmkliervertakkingen in cerata rozerood tot rood of roodbruin. Geen pigmentstrepen op de cerata die enigszins compact op rug staan. Alleen een witte pigmentring vlak onder de transparante spitse cerata punt.

Andere kenmerken

Lengte tot 35 mm. Hoeken van voorrand voet spits uitgetrokken. Gladde spitse koptentakels zijn mogelijk net iets langer dan de rimpelige rhinoforen. Cerata in 5-7 paar, nauwelijks te onderscheiden clusters op richels op zijkanten van rug. Centrale rug en staart zonder cerata.

Te verwarren met

Lijkt sterk op Slanke waaierslak maar forser, rhinoforen rimpeliger, meer en meestal relatief kortere cerata die compacter op de rug staan. Voedt zich bij voorkeur met hydropoliep Penneschaft.

Kleur

Lichaam semi-transparant wit. Uiterste punt cerata is transparant met daaronder een witte pigmentring die de cnidosac maskeert. Cerata met licht- tot donkerrode middendarmkliervertakkingen. Toppen van tentakels, rhinoforen en staart met wit oppervlakkig pigment.

Eikapsel

Een slordige compacte kluwen van een witte onregelmatig golvende draad met omgeslagen lussen. Nauwelijks te onderscheiden van andere waaierslakken.

Voedsel

Penneschaft en mogelijk ook andere hydropoliepen.

Seizoen-trends

Geen info.

Verspreiding in Nederland

Zeldzaam op wrakken in de Noordzee. Sinds 2017 in Nederland aangetroffen. Algemeen op wrakken in de zuidelijke Belgische Noordzee (2010).

Europa

Noorwegen, Britse Eilanden tot de Franse Atlantische kust.

Synonyms

Flabellina verrucosa

More information

Taxanomie details Coryphella verrucosa op World Register of Marine Species
Zonder erkende NL naam
Zonder erkende NL naam
Eggs
Zonder erkende NL naam
Foodname (Scientific): Hydrozoa: Tubularia indivisa
Zonder erkende NL naam
Total observations per year
Total observations
Divespots