- Limacia clavigera , (O.F. Müller, 1776)

Length

Tot ca. 20 mm.

Karakteristieke kenmerken

Op de zijkanten van het lichaam 5-7 paar (soms meer) naar binnen gebogen papillen met geel pigment op de toppen. Ca. 9 vingervormige uitsteeksels met geel pigment op de toppen op de koprand.

Andere kenmerken

Lengte tot 20 mm. Elders tot 40 mm. Gepaarde papillen op de zijkanten glad. Kopuitseeksels met een ruwe oppervlakte structuur. Koptentakels met een lengte groef. Rhinoforen in een korte schede en vanaf iets boven de basis tot aan de top gelamelleerd.
Kieuwkrans bestaat uit drie drievoudig geveerde kieuwen die ingetrokken kunnen worden. Rug met variabel aantal grotere wratten.

Te verwarren met

Onmiskenbaar.

Kleur

Lichaam is wit. Alle uitseeksels en de kieuwen op het uiteinde met geel pigment. Wratten op rug met geel of oranje pigment. Gele pigmentlijn op de staart.

Eikapsel

Vlakke, linksgewonden, grijzige, aaneengesloten spiraal van ruim twee windingen. Worden meestal tussen mei en juli op het voedsel aangetroffen.Mosdiertjes: o.a. struik- en korstvormig Harig kantmosdiertje.

Seizoen-trends

Late voorjaar en zomer.

Verspreiding Nederland

Frequent op wrakken in de Noordzee. Tot recent ook in met name de westelijke Oosterschelde, Maar lijkt daar nu weer verdwenen te zijn. Sinds 1995 in Nederland aangetroffen.

Verspreiding Europa

Vanaf boven de poolcirkel, Noorwegen, Helgoland, Britse Eilanden tot aan de Franse en Spaanse westkust.

More information

Taxanomie details Limacia clavigera op World Register of Marine Species
Wrattige mosdierslak
Wrattige mosdierslak
Eggs
Wrattige mosdierslak
Foodname (Scientific): Bryozoa
Wrattige mosdierslak
Total observations per year
Total observations
Divespots