- Polycera faeroensis , Lemche, 1929

Length

Tot ca. 45 mm.

Karakteristieke kenmerken

Brede plompe slak met meer dan 6 tot 12 (meestal 8) slanke spitse koptentakels met geel pigment op de top. Papillen naast kieuwkrans meestal enigszins afgeplat.

Andere kenmerken

Lengte tot 45 mm. Plompe en gezwollen slak. Brede half ronde kop. Rhinoforen met lamellen op bovenste verbrede deel en kale punt. Kieuwkrans met 5-8 enkelvoudig geveerde kieuwen. Brede papillen naast de kieuwkrans, op verhoogde richels op zijkanten van lichaam.

Te verwarren met

Kleur

Semi-transparant wit met geel pigment op toppen van alle uitsteeksels en kieuwen. Zeer weinig geel of oranje pigment op lichaam, meestal uitsluitend een streep op de staart achter de kieuwen. Onderscheidend minder dan bij de Harlekijnslak. Mogelijk ook met zwart pigment (melanisme).

Eikapsel

Een wit, kort, dik lint dat meestal wordt afgezet in een linksgewonden spiraal met net iets meer dan 1 winding [geen afb.]. Tot ca. 10.000 eitjes per eikapsel. Te verwarren met eikapsel Harlekijnslak. Nog niet in Nederland aangetroffen.Diverse mosdiertjes zoals het Puimsteenmosdiertje, Spiraalmosdiertje en Crisia denticulata.

Seizoen-trends

Geen info. Eikapsels worden elders tussen mei en november aangetroffen.

Verspreiding Nederland

Zeer zeldzaam in oosterschelde en op Doggersbank, Klaverbank en wrakken in de Noordzee op dieptes tot ca. 40 mtr. Sinds 90er jaren van de vorige eeuw in Nederland aangetroffen.

Verspreiding Europa

Van het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan tot het zuiden van Spanje.

More information

Taxanomie details Polycera faeroensis op World Register of Marine Species
Breedkop-harlekijnslak
Breedkop-harlekijnslak
Eggs
Breedkop-harlekijnslak
Foodname (Scientific): Bryozoa
Breedkop-harlekijnslak
Total observations per year
Total observations
Divespots